Jumat, Juni 21

The J days

Hari-hari yang cukup sibuk buat kami 'the miss madz team'.
Sejak dua menjak kes-kes yang datang tak henti-henti.
Sehinggakan MO yang sejuk pun bersuara meyatakan ketidakpuasan hatinya.
Tak pernah lagi saya sebegini jon.
Maka keluarlah kata-kata kumpulan oncall ini kumpulan paling banyak pengalaman dan paling jon.
Ada lagi orang percaya pada mitos jon ini.

Semalam kami kami kerja malam lagi.
Memang sibuk.
Kes tak henti-henti dari malam sampai pagi.
Sedang sibuk kami kami melakukan wound irrigation terhadap pesakit open fracture grade 3a, tiba-tiba seorang dari kami secara tidak sengaja melepaskan kaki pesakit yang patah.
MO kami memarahi kami. Tulang yang patah teruk yang tidak dipegang dengan betul dapat menyebabkan vascular compromise.

Order MO saya stat. Ambil doppler stat!
Suasana jadi tegang seketika. Sehinggalah salah seorang dari kami membawa gel yang penuh di dalam bekas. Dengan wajah tidak bersalahnya.

Suasana yang tegang menjadi seperti..

Ada sesuatu yang bisa kita ketawakan bersama walau dalam apa jua keadaan sekalipun.

Selasa, Juni 18

housemenship

Apa yang paling menarik mengenai kehidupan sebagai housemen di Hrpz adalah pakar-pakarnya yang tidak lokek mengajar.

Contoh yang paling saya ingat adalah ketika berada di klinik. Klinik adalah tempat yang sangat sibuk. Pesakit ramai dan suasana sangat hingar bingar seperti pasar. Tapi kliniklah waktu saya sebagai seorang housemen belajar bagaimana merawat pesakit di peringkat klinik. Waktu ini konsultasi dengan pakar adalah sangat penting.

Sewaktu posting medikal, saya sempat mengikuti klinik respiratori selama satu minggu. Klinik respiratori diuruskan oleh seorang pakar konsultan dan seorang pakar perubatan. Selesai sahaja saya mereview pesakit pasti saya akan ke bilik pakar. Waktu inilah saya bertanya kepada mereka dan penerangan yang diberikan cukup jelas.

Masih lagi terngiang-ngiang di telinga saya saat konsultan saya menerangkan satu persatu perihal penyakit TB yang patut saya tahu dan bagaimana merawat pesakit TB secara umumnya. Waktu itu dalam kotak fikiran saya "wah, aku belajar face to face dengan second best TB specialist di Malaysia!" Nak kata pandai tu tidaklah
Idea kasar itu adalah. Cuma perlu banyak banyak banyak tengok dan interpretasi chest x-ray. Itu sahaja. ( kena berani bertanya dan berani keluarkan idea kita)

Sekarang di posting ortopedik. Khamis yang lepas shift saya di klinik. Laju sahaja ambil fail pesakit dan pilih meja paling hujung. Tiba-tiba konsultan saya datang dan duduk semeja dengan saya. Dalam hati, haiya silap pilih meja la pulak. Konsultan saya terkenal tegas, banyak tanya dan banyak ajar. Hampir setiap pesakit yang saya review pasti akan ditanya soalan. Dan hampir semua pesakit yang direview oleh beliau akan beliau tanyakan saya soalan dan adakan teaching. 

Dan apa yang saya dapat simpulkan dari pengalaman saya yang cetek ini ialah setiap pakar dan konsultan walau sesibuk mana mereka pasti mereka mengambil masa untuk mengajar housemen. Mereka meraikan jawapan yang kita berikan. Jangan takut untuk menjawab soalan pakar. Kerana mereka tidak pernah tahu sebanyak mana kita tahu kecuali kita menjawab soalan mereka. ( sejujurnya masa saya med student saya pun takut nak jawab soalan, huhu)

Untuk semua bakal housemen nikmatilah housemenship anda. Tempoh belajar dan memperkukuhkan ilmu dan skills. Buat je semua prosedur. Bila jadi MO senang. Kalau jonah macam saya lagi best. Banyak belajar :p