Senin, Desember 26

o.p.k.i.m


Jangan serik untuk datang ye, dik

InshaAllah. Takkan pernah serik.


How often I have found that we grow to maturity not by doing what we like, but by doing what we should. How true it is that not every ‘should’ is a compulsion, and not every ‘like’ is a high morality and true freedom. - Karl Rahner







Sabtu, Desember 24

transferens

Biasa-biasa hujung minggu aku ada aktiviti. Minggu ini, agak kelam dan kosong. Mahu duduk diam-diam atau tidur sahaja, tapi itu bukan aku. Bagai kucing hilang anak, cacing kepanasan di bilik. Senarai apa-yang-perlu-dibuat telah aku tulis. Tapi tidak di-laku-apa-apanya. Jadilah aku manusia kaki suka tangguh-tangguh kerja. Walau, aku harap sebenar-benar jadinya itu bukan aku.

Pencapaian terbaik aku sehingga pagi ini adalah fokus dan membaca. Yes. Itu sudah cukup baik untuk prestasi aku pada pagi ini. Jadi aku baca satu blog yang aku suka gaya tulisan dia. Menarik bai, benar-benar menarik. Tanpa aku sedar, akhirnya telah siap aku baca blog itu dari awal sampai akhir. Yes! Itu fokus aku pada dunia blog. Baca dan hayati tanpa sedar telah habis arkib blog tersebut.

Musim hujan. KL hujan lebat pagi, petang, malam. Tak kira waktu. Hujan tak halang aku pergi pagar makan nasi kukus. Hujan tak buat aku kisah pada basah baju. Aku lebih kisah pada perut aku. Kisah juga pada sindrom mengidam aku yang tak hilang-hilang sejak dua minggu.

.......


Kalaulah belajar itu aku kisahkan seperti makan. Berkorban apa sahaja. Redah onak dan duri. Oh, sepatutnya. Bukan kalau lagi. Lebih-lebih lagi untuk aku. Tak sedar-sedar diri lagi. Sudah mahu habis belajar. Ilmu masih ciput.

Selasa, Desember 20

sembang

"Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, rugilah orang yang sama keadaannya hari ini dengan semalam dan celaka lah orang yang hari ini lebih teruk dari semalam."-Pepatah Arab

Salam,

Aku amat teruja dengan binatang. Apatah lagi ular. Heh.

Semalam aku sempat menonton dokumentari National Geographic di TV1. Dan hari ini, sebelum pergi on-call, aku sempat tonton barang 10 minit. Apa yang membuat aku tertarik dan merasa unik ialah tentang pengkaji-pengkaji ular yang diceritakan. Salah seorang pengkaji ular (aku lupa nama dia) sanggup ke Afrika dan merata tempat kat dunia ni hanya semata-mata untuk mengkaji ular.

Aku tertarik dengan kajian yang dia buat. Bermula dengan satu persoalan, kenapa ular berbisa ini imun pada bisanya sendiri? Sebab kadang-kadang, instead of mematuk binatang lain, terkadang ular-ular ini terpatuk diri mereka sendiri dan  menariknya racun bisa ular itu tidak memberi kesan langsung pada mereka. Kenapa? Bermula dari persoalan itulah, si pengkaji ini berusaha memahami ular dan mencari ular di serata dunia untuk dibuat kajian, diambil DNA-nya. Dan dia berharap melalui kajian yang dibuat, anti-venom yang lebih baik dapat dihasilkan. Menarik bukan? Susah kot nak kaji benda alah  ni, lebih-lebih lagi benda-benda macam ni memang membahayakan nyawa. Sekiranya berjaya, kajiannya boleh memberi manfaat kepada seluruh manusia. Aku selalu merasakan pengkaji-pengkaji kat makmal adalah orang yang mengubah dunia. 

Ini juga membawa aku pada perkongsian oleh Prof aku masa kat OnG dulu. Katanya, ada satu kajian yang dibuat oleh sekumpulan pengkaji untuk mengkaji risiko-risiko untuk mendapat cardiovascular diseases (CVD). Pada akhir kajian mereka, dapat disimpulkan anak-anak yang sebelumnya lahir tidak cukup bulan lebih berisiko tinggi mendapat CVD berbanding bayi-bayi yang cukup bulan. Bila dikaji lebih dalam, rupa-rupanya, bayi-bayi yang memang tak cukup bulan, kecil untuk umur gestasi mereka ini sebenarnya telah terbiasa dengan keadaan serba kekurangan. Sel-sel badan mereka telah diprogramkan untuk beradaptasi dengan nutrisi yang sedikit semasa di dalam kandungan. 

Bagi ibu bapa pula yang bayinya kecil, tak cukup bulan ni biasanya sesudah bayi lahir akan cenderung untuk overfed the baby since they thought that the only way to increase the baby weight. Melalui kajian inilah keluarnya saranan untuk memberi bayi cukup-cukup makan je. Jangan terlebih-lebih atau terkurang. Kerana sel-sel badan akan mudah rosak apabila tetiba diberi makan lebih-lebih dan seterusnya membawa risiko yang lebih tinggi untuk mendapat CVD.

Bagaimana dengan satu kajian begitu mampu mengubah paradigma dunia perubatan. Malah membantu mengurangkan risiko CVD. Unik bukan? (Ke aku je yang syok sendiri?) 

Sebab tu aku rasa SSM menarik :)

Malah, sebelum aku pilih jadi doktor, aku bercita-cita nak jadi pakar kimia. Cipta bahan-bahan industri yang lebih mesra alam agar plastik-plastik sampah boleh degradasikan. Heh.

Ada banyak cara untuk ubah dunia. Duduk rumah didik anak jadi mujahid dan mujahidah juga mampu mengubah dunia. Contoh femes, ibu-ibu kat Palestin dan ibu-ibu kat Turki. Asalkan anda menjadi orang yang bermanfaat, InshaAllah anda sememangnya orang yang mampu mengubah dunia.


“Whenever you find yourself on the side of the majority, it’s time to pause and reflect.” -Mark Twain

-Percayalah, ia tidak akan pernah terlambat untuk pusingan U-

Minggu, Desember 18

Kamu

Aku lihat kamu*
Diam di situ
Mengharap belas kasih
Orang sekeliling

Aku lihat kamu lagi
Tetap diam di situ
Memerhati kiri dan kanan
Manusia-manusia duniawi

Aku penasaran
Apa yang ada di sebelahmu
Yang kau jaga
Sambil mengharap ehsan orang?

Takut-takut aku mendekat
Ya Rabb,
Seorang anak kecil ada di dalamnya
Sebuah kereta sorong buatan sendiri
Kepalanya besar
Istilah perubatannya, Hydrocephalus

Kau pandang aku
Aku pandang kau
Apa yang boleh aku tolong?

Dan matamu
Matamu itu ganggu malam-malam aku

Kau bilang terima kasih sambil mata berkaca-kaca
Buat aku runtun hiba di situ juga

Aku bilang
Apa yang boleh aku tolong?

Matamu jelasin segalanya
Derita yang kau ada
Bersama anak yang kau bawa.

Peristiwa di Persimpangan Pasar Siti Khadijah, April 2005

* Kamu yang bangkitkan niat dan emosiku.


Sesungguhnya orang yang selalu membaca kitab Allah dan mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami (Allah) anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan rugi. 
( Al Fatir 35 : 29)

Jumat, Desember 16

Oley!

Niat dan emosi mampu merealisasikan sesuatu impian.
Maka, kejarlah pelangimu sehingga ke hujung dunia.

Masa zaman sekolah dulu, sebelum tidur aku selalu membayang diri aku 10 tahun akan datang. Apa yang aku akan jadi. Ala-ala mengukir impian di langit biru, kepada Ani masa depan*

Sekarang dalam tempoh yang agak genting. Hari-hari sebelum tidur aku bayangkan diri aku masa peperiksaan profesional, aku memakai jubah merah tanda telah berjaya lulus dan bergelar doktor sambil bergambar bersama ibu dan ayah aku di depan banguna DECTAR. Aku katakan pada diriku, kepada Ani masa depan, ini yang akan kamu jadi.

Nak kata semangat, sesekali sekala ada jugak jatuh tu. Tapi, surat layang datang lagi. Kepada Ani masa depan, semuanya baik-baik saja. Bab kata Ameer Khan dalam 3 idiots, All is well, All is well. 


* Idea ni datang dari seorang sahabat. Terima kasih.




Jom layan sebuah filem pendek yang menerangkan hudud secara umum. Majalah I bulan November pun mengupas tentang salah faham pelaksanaan hukum hudud dengan panjang lebar. Sangat membuka minda.

Sekiranya anda mempersoalkan tentang hukum yang datangnya dari Allah, mungkin anda patut mempersoalkan kenapa anda Islam.

10 tahun lagi, aku sangat-sangat berharap Malaysia merupakan negara yang terbaik untuk kita huni.

Minggu, Desember 11

Well said


When asked about her Hijab by Journalists and how it is not proportionate with her level of intellect and education, she replied:
“Man in the early times was almost naked, and as his intellect evolved he started wearing clothes. What I am today and what I’m wearing represents the highest level of thought and civilization that man has achieved, and is not regressive. It’s the removal of clothes again that is regressive back to ancient times.”
Noble Laurette from Yemen, Tawakul Karman


Wanita itu aurat, maka apabila ia keluar rumah, syaitan terus memandanginya (untuk menghias-hiasinya dalam pandangan lelaki sehingga terjadilah fitnah) - HR At-Tirmidzi



A dialogue with iblis

When less books are read, I'll do copy pasting!
In his tafsir in Ruh al-Bayan, Shaykh Isma`il Haqqi relates the following hadith from Ibn `Abbas (r) :
One time, the Prophet (s) went out of the masjid, and as he went out, he saw Iblis approaching. The Prophet (s) said, “What brought you to the door of my masjid?” Shaytan said, “I came by [order of] Allah (swt).”
Note here that even Iblis believes in Allah (swt) and he is a unitarian (muwahhid). If Iblis is a believer, why then did he not make prostration (sajda) to Adam (as)? It was because he refused to accept prostrating himself before anyone. From pride and arrogance he disobeyed, and for that reason Allah (swt) cursed him. But thought Iblis disobeyed Allah, it did not alter is belief in Allah (swt). He was muwahhid and he remains one. He knows that Allah (swt) is the Creator of all, without partner.
After Iblis said to Sayyidina Muhammad (s), “I came by [order of] Allah (swt),”
The Prophet asked, “Why?” Shaytan replied,. “In order for you to ask me whatever you like.”
This means here that Allah (swt) ordered him to come to the Prophet (s), and put himself at the Prophet’s (s) disposal. He believed that Muhammad (s) is the Prophet (s) of Allah.
Ibn Abbas (ra) continues the hadith:
The first thing that the Prophet (s) asked about was Salat, the prayers. The Prophet (s) said to Iblis, “Why do you prevent my ummah from praying in congregation?” Iblis said, “If your ummah, your nation, your believers, come to the prayer, I will develop a fever in me that causes me to lose myself. That humma, that fever, does not leave me until the believers part.” The Prophet (s) asked“Why do you prevent my ummah from studying Islamic knowledge and from making du`a?” Iblis said, “When they make du`a and raise their hands to Allah (swt), I become deaf and blind.”
See here how Shaytan tries to prevent the believers from making invocation by gossiping in their ears, confusing them. He tells them “Don’t believe.” He does this because their prayers cause him to become ill.
Ibn `Abbas continued:
The Prophet (s) asked, “Why do you prevent my ummah from reciting Qur’aan?” Iblis replied, “when they recite Qur’an, I melt the way lead melts.” So he tries to stop them in any way that he can. Sayyidina Muhammad (s) asked, “Why do you prevent my ummah from jihad?” Iblis replied, “When they go for jihad, my feet are chained until they return.” “And if they go to hajj, I am wrapped in chains until they come back.” “And when they want to give sadaqa Allah makes saws that come to cut my head”.
That is why people’s hands tremble when they give money in the way of Allah. Shaytan is after them. That is yet another reason we say “A`oodhu billahi min ash-Shaytan ir-rajeem.”
Iblis, ash-Shaytan ir-rajeem, constantly seeks to cause trouble and that is why Allah ordered, “So when you recite the Quran, seek refuge with Allah from Shaytan, the accursed” [16: 98] All the descriptions of Iblis’s actions described in the hadith are contained within the attribute of ar-Rajeem. Allah (swt) sent him to answer the Prophet’s (s) question in order to clarify his role for the ummah.
Shaytan’s role is none less than to mislead the ummah and make them leave the path of Allah (swt). Allah has warned mankind against him so there is no hope that the cause of his enmity will pass away. He tells him to disbelieve. Failing this, he causes him to have doubts in his faith. Failing this, he causes him to commit acts of disobedience. Failing this, he hinders him from acts of obedience and service. If the believer is saved from all that, he spoils his actions by involving him in showing off (riya’) and conceit (`ujub) in his acts of obedience.
In a hadith reported on the authority of Anas ibn Malik (r) that the Prophet (s) said, “Indeed Shaytan circulates in the body like the circulation of blood” (Sahih Muslim, Book 26,#5405.)
Shaykh Isma`il al-Haqqi explains this hadith saying, “Ash-Shaytan musallat `ala tabi`yyati Bani Adam” – “Shaytan is always there, controlling the nature of human beings.” He controls them with two things: the desire for eating (shahw al-mubattan), and, and the desire for sex (shahwat al-mufarsh). These are the only ways that Shaytan has influence. For this reason the Prophet (s) said, “man yadman lee ma bayna qaihi wa ma bayna fakhayhi, fa adman lahu al-janna” – “whoever will guarantee for me what is between his jaws and what is between his legs, I will guarantee him Paradise.” (Bukhari)
The desire for eating is appeased through one’s mouth. The eyes move the tongue [with craving] as the nose smells food, and the hand moves to grab what it desires. This is shahwal mubattan – the lust for food. We fight for food to eat. Here is one meaning of the importance of keeping the tongue safe. Food is tasted by the tongue only from its tip to the back of the throat. Once past the throat all food is the same. Some hospital patients can only be fed using a intravenous transfusion that dispenses food into their system directly. It has no taste, but the patient lives. The patient feels no hunger pains. The desire is located in the tongue within the mouth.
Desire is whatever comes and goes from the mouth and whatever proceeds from sexual desire, shahwat al-haram, desire for the forbidden. To control desire, hawa, is the struggle against the self - jihad an-nafs. Your self will never allow you to control it. It is in constant combat with you. The tongue desires the best food – bread, meat and rice.
Thus the first step in struggling with the self it to fight the desire for food. You desire the best kind of food of varying types and flavors. If you have ten varieties, you desire twelve. The eyes are always hungry. For that our Grandshaykh used to say, “the only thing which will fill the greed of the eyes is dust” – meaning that desire continues until you enter the grave. Thus the eyes become the hole through which desire enters and looking, here and there, is the means by which dissatisfaction and envy are fed. Keeping the eyes from wandering and looking at what is around you is a powerful method for controlling the desire of the tongue.

Minggu, Desember 4

If

                                                       Image source : One heart one love

If I had my child to raise all over again,
I’d finger-paint more, and point the fingers less.
I would do less correcting and more connecting.
I’d take my eyes off my watch, and watch with my eyes.

I would care to know less and know to care more.
I’d take more hikes and fly more kites.
I’d stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields and gaze at more stars.

I’d do more hugging and less tugging.
I’d build self-esteem first, and the house later.
I would be firm less often, and affirm much more.
I’d teach less about the love of power, And more about the power of love.

by: Diane Loomans

....if i die young....

Kamis, Desember 1

What rights do they have?

Every human deserves their rights. Help others and hopefully others will help you.




For more information, kindly visit the website.


Help you one another in Al-Birr and At-Taqwa (virtue, righteousness and piety); but do not help one another in sin and transgression. And fear Allah. Verily, Allah is Severe in punishment ( Al- Maidah 5: 2)