Senin, Desember 26

o.p.k.i.m


Jangan serik untuk datang ye, dik

InshaAllah. Takkan pernah serik.


How often I have found that we grow to maturity not by doing what we like, but by doing what we should. How true it is that not every ‘should’ is a compulsion, and not every ‘like’ is a high morality and true freedom. - Karl Rahner







Sabtu, Desember 24

transferens

Biasa-biasa hujung minggu aku ada aktiviti. Minggu ini, agak kelam dan kosong. Mahu duduk diam-diam atau tidur sahaja, tapi itu bukan aku. Bagai kucing hilang anak, cacing kepanasan di bilik. Senarai apa-yang-perlu-dibuat telah aku tulis. Tapi tidak di-laku-apa-apanya. Jadilah aku manusia kaki suka tangguh-tangguh kerja. Walau, aku harap sebenar-benar jadinya itu bukan aku.

Pencapaian terbaik aku sehingga pagi ini adalah fokus dan membaca. Yes. Itu sudah cukup baik untuk prestasi aku pada pagi ini. Jadi aku baca satu blog yang aku suka gaya tulisan dia. Menarik bai, benar-benar menarik. Tanpa aku sedar, akhirnya telah siap aku baca blog itu dari awal sampai akhir. Yes! Itu fokus aku pada dunia blog. Baca dan hayati tanpa sedar telah habis arkib blog tersebut.

Musim hujan. KL hujan lebat pagi, petang, malam. Tak kira waktu. Hujan tak halang aku pergi pagar makan nasi kukus. Hujan tak buat aku kisah pada basah baju. Aku lebih kisah pada perut aku. Kisah juga pada sindrom mengidam aku yang tak hilang-hilang sejak dua minggu.

.......


Kalaulah belajar itu aku kisahkan seperti makan. Berkorban apa sahaja. Redah onak dan duri. Oh, sepatutnya. Bukan kalau lagi. Lebih-lebih lagi untuk aku. Tak sedar-sedar diri lagi. Sudah mahu habis belajar. Ilmu masih ciput.

Selasa, Desember 20

sembang

"Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, rugilah orang yang sama keadaannya hari ini dengan semalam dan celaka lah orang yang hari ini lebih teruk dari semalam."-Pepatah Arab

Salam,

Aku amat teruja dengan binatang. Apatah lagi ular. Heh.

Semalam aku sempat menonton dokumentari National Geographic di TV1. Dan hari ini, sebelum pergi on-call, aku sempat tonton barang 10 minit. Apa yang membuat aku tertarik dan merasa unik ialah tentang pengkaji-pengkaji ular yang diceritakan. Salah seorang pengkaji ular (aku lupa nama dia) sanggup ke Afrika dan merata tempat kat dunia ni hanya semata-mata untuk mengkaji ular.

Aku tertarik dengan kajian yang dia buat. Bermula dengan satu persoalan, kenapa ular berbisa ini imun pada bisanya sendiri? Sebab kadang-kadang, instead of mematuk binatang lain, terkadang ular-ular ini terpatuk diri mereka sendiri dan  menariknya racun bisa ular itu tidak memberi kesan langsung pada mereka. Kenapa? Bermula dari persoalan itulah, si pengkaji ini berusaha memahami ular dan mencari ular di serata dunia untuk dibuat kajian, diambil DNA-nya. Dan dia berharap melalui kajian yang dibuat, anti-venom yang lebih baik dapat dihasilkan. Menarik bukan? Susah kot nak kaji benda alah  ni, lebih-lebih lagi benda-benda macam ni memang membahayakan nyawa. Sekiranya berjaya, kajiannya boleh memberi manfaat kepada seluruh manusia. Aku selalu merasakan pengkaji-pengkaji kat makmal adalah orang yang mengubah dunia. 

Ini juga membawa aku pada perkongsian oleh Prof aku masa kat OnG dulu. Katanya, ada satu kajian yang dibuat oleh sekumpulan pengkaji untuk mengkaji risiko-risiko untuk mendapat cardiovascular diseases (CVD). Pada akhir kajian mereka, dapat disimpulkan anak-anak yang sebelumnya lahir tidak cukup bulan lebih berisiko tinggi mendapat CVD berbanding bayi-bayi yang cukup bulan. Bila dikaji lebih dalam, rupa-rupanya, bayi-bayi yang memang tak cukup bulan, kecil untuk umur gestasi mereka ini sebenarnya telah terbiasa dengan keadaan serba kekurangan. Sel-sel badan mereka telah diprogramkan untuk beradaptasi dengan nutrisi yang sedikit semasa di dalam kandungan. 

Bagi ibu bapa pula yang bayinya kecil, tak cukup bulan ni biasanya sesudah bayi lahir akan cenderung untuk overfed the baby since they thought that the only way to increase the baby weight. Melalui kajian inilah keluarnya saranan untuk memberi bayi cukup-cukup makan je. Jangan terlebih-lebih atau terkurang. Kerana sel-sel badan akan mudah rosak apabila tetiba diberi makan lebih-lebih dan seterusnya membawa risiko yang lebih tinggi untuk mendapat CVD.

Bagaimana dengan satu kajian begitu mampu mengubah paradigma dunia perubatan. Malah membantu mengurangkan risiko CVD. Unik bukan? (Ke aku je yang syok sendiri?) 

Sebab tu aku rasa SSM menarik :)

Malah, sebelum aku pilih jadi doktor, aku bercita-cita nak jadi pakar kimia. Cipta bahan-bahan industri yang lebih mesra alam agar plastik-plastik sampah boleh degradasikan. Heh.

Ada banyak cara untuk ubah dunia. Duduk rumah didik anak jadi mujahid dan mujahidah juga mampu mengubah dunia. Contoh femes, ibu-ibu kat Palestin dan ibu-ibu kat Turki. Asalkan anda menjadi orang yang bermanfaat, InshaAllah anda sememangnya orang yang mampu mengubah dunia.


“Whenever you find yourself on the side of the majority, it’s time to pause and reflect.” -Mark Twain

-Percayalah, ia tidak akan pernah terlambat untuk pusingan U-

Minggu, Desember 18

Kamu

Aku lihat kamu*
Diam di situ
Mengharap belas kasih
Orang sekeliling

Aku lihat kamu lagi
Tetap diam di situ
Memerhati kiri dan kanan
Manusia-manusia duniawi

Aku penasaran
Apa yang ada di sebelahmu
Yang kau jaga
Sambil mengharap ehsan orang?

Takut-takut aku mendekat
Ya Rabb,
Seorang anak kecil ada di dalamnya
Sebuah kereta sorong buatan sendiri
Kepalanya besar
Istilah perubatannya, Hydrocephalus

Kau pandang aku
Aku pandang kau
Apa yang boleh aku tolong?

Dan matamu
Matamu itu ganggu malam-malam aku

Kau bilang terima kasih sambil mata berkaca-kaca
Buat aku runtun hiba di situ juga

Aku bilang
Apa yang boleh aku tolong?

Matamu jelasin segalanya
Derita yang kau ada
Bersama anak yang kau bawa.

Peristiwa di Persimpangan Pasar Siti Khadijah, April 2005

* Kamu yang bangkitkan niat dan emosiku.


Sesungguhnya orang yang selalu membaca kitab Allah dan mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami (Allah) anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan rugi. 
( Al Fatir 35 : 29)

Jumat, Desember 16

Oley!

Niat dan emosi mampu merealisasikan sesuatu impian.
Maka, kejarlah pelangimu sehingga ke hujung dunia.

Masa zaman sekolah dulu, sebelum tidur aku selalu membayang diri aku 10 tahun akan datang. Apa yang aku akan jadi. Ala-ala mengukir impian di langit biru, kepada Ani masa depan*

Sekarang dalam tempoh yang agak genting. Hari-hari sebelum tidur aku bayangkan diri aku masa peperiksaan profesional, aku memakai jubah merah tanda telah berjaya lulus dan bergelar doktor sambil bergambar bersama ibu dan ayah aku di depan banguna DECTAR. Aku katakan pada diriku, kepada Ani masa depan, ini yang akan kamu jadi.

Nak kata semangat, sesekali sekala ada jugak jatuh tu. Tapi, surat layang datang lagi. Kepada Ani masa depan, semuanya baik-baik saja. Bab kata Ameer Khan dalam 3 idiots, All is well, All is well. 


* Idea ni datang dari seorang sahabat. Terima kasih.




Jom layan sebuah filem pendek yang menerangkan hudud secara umum. Majalah I bulan November pun mengupas tentang salah faham pelaksanaan hukum hudud dengan panjang lebar. Sangat membuka minda.

Sekiranya anda mempersoalkan tentang hukum yang datangnya dari Allah, mungkin anda patut mempersoalkan kenapa anda Islam.

10 tahun lagi, aku sangat-sangat berharap Malaysia merupakan negara yang terbaik untuk kita huni.

Minggu, Desember 11

Well said


When asked about her Hijab by Journalists and how it is not proportionate with her level of intellect and education, she replied:
“Man in the early times was almost naked, and as his intellect evolved he started wearing clothes. What I am today and what I’m wearing represents the highest level of thought and civilization that man has achieved, and is not regressive. It’s the removal of clothes again that is regressive back to ancient times.”
Noble Laurette from Yemen, Tawakul Karman


Wanita itu aurat, maka apabila ia keluar rumah, syaitan terus memandanginya (untuk menghias-hiasinya dalam pandangan lelaki sehingga terjadilah fitnah) - HR At-Tirmidzi



A dialogue with iblis

When less books are read, I'll do copy pasting!
In his tafsir in Ruh al-Bayan, Shaykh Isma`il Haqqi relates the following hadith from Ibn `Abbas (r) :
One time, the Prophet (s) went out of the masjid, and as he went out, he saw Iblis approaching. The Prophet (s) said, “What brought you to the door of my masjid?” Shaytan said, “I came by [order of] Allah (swt).”
Note here that even Iblis believes in Allah (swt) and he is a unitarian (muwahhid). If Iblis is a believer, why then did he not make prostration (sajda) to Adam (as)? It was because he refused to accept prostrating himself before anyone. From pride and arrogance he disobeyed, and for that reason Allah (swt) cursed him. But thought Iblis disobeyed Allah, it did not alter is belief in Allah (swt). He was muwahhid and he remains one. He knows that Allah (swt) is the Creator of all, without partner.
After Iblis said to Sayyidina Muhammad (s), “I came by [order of] Allah (swt),”
The Prophet asked, “Why?” Shaytan replied,. “In order for you to ask me whatever you like.”
This means here that Allah (swt) ordered him to come to the Prophet (s), and put himself at the Prophet’s (s) disposal. He believed that Muhammad (s) is the Prophet (s) of Allah.
Ibn Abbas (ra) continues the hadith:
The first thing that the Prophet (s) asked about was Salat, the prayers. The Prophet (s) said to Iblis, “Why do you prevent my ummah from praying in congregation?” Iblis said, “If your ummah, your nation, your believers, come to the prayer, I will develop a fever in me that causes me to lose myself. That humma, that fever, does not leave me until the believers part.” The Prophet (s) asked“Why do you prevent my ummah from studying Islamic knowledge and from making du`a?” Iblis said, “When they make du`a and raise their hands to Allah (swt), I become deaf and blind.”
See here how Shaytan tries to prevent the believers from making invocation by gossiping in their ears, confusing them. He tells them “Don’t believe.” He does this because their prayers cause him to become ill.
Ibn `Abbas continued:
The Prophet (s) asked, “Why do you prevent my ummah from reciting Qur’aan?” Iblis replied, “when they recite Qur’an, I melt the way lead melts.” So he tries to stop them in any way that he can. Sayyidina Muhammad (s) asked, “Why do you prevent my ummah from jihad?” Iblis replied, “When they go for jihad, my feet are chained until they return.” “And if they go to hajj, I am wrapped in chains until they come back.” “And when they want to give sadaqa Allah makes saws that come to cut my head”.
That is why people’s hands tremble when they give money in the way of Allah. Shaytan is after them. That is yet another reason we say “A`oodhu billahi min ash-Shaytan ir-rajeem.”
Iblis, ash-Shaytan ir-rajeem, constantly seeks to cause trouble and that is why Allah ordered, “So when you recite the Quran, seek refuge with Allah from Shaytan, the accursed” [16: 98] All the descriptions of Iblis’s actions described in the hadith are contained within the attribute of ar-Rajeem. Allah (swt) sent him to answer the Prophet’s (s) question in order to clarify his role for the ummah.
Shaytan’s role is none less than to mislead the ummah and make them leave the path of Allah (swt). Allah has warned mankind against him so there is no hope that the cause of his enmity will pass away. He tells him to disbelieve. Failing this, he causes him to have doubts in his faith. Failing this, he causes him to commit acts of disobedience. Failing this, he hinders him from acts of obedience and service. If the believer is saved from all that, he spoils his actions by involving him in showing off (riya’) and conceit (`ujub) in his acts of obedience.
In a hadith reported on the authority of Anas ibn Malik (r) that the Prophet (s) said, “Indeed Shaytan circulates in the body like the circulation of blood” (Sahih Muslim, Book 26,#5405.)
Shaykh Isma`il al-Haqqi explains this hadith saying, “Ash-Shaytan musallat `ala tabi`yyati Bani Adam” – “Shaytan is always there, controlling the nature of human beings.” He controls them with two things: the desire for eating (shahw al-mubattan), and, and the desire for sex (shahwat al-mufarsh). These are the only ways that Shaytan has influence. For this reason the Prophet (s) said, “man yadman lee ma bayna qaihi wa ma bayna fakhayhi, fa adman lahu al-janna” – “whoever will guarantee for me what is between his jaws and what is between his legs, I will guarantee him Paradise.” (Bukhari)
The desire for eating is appeased through one’s mouth. The eyes move the tongue [with craving] as the nose smells food, and the hand moves to grab what it desires. This is shahwal mubattan – the lust for food. We fight for food to eat. Here is one meaning of the importance of keeping the tongue safe. Food is tasted by the tongue only from its tip to the back of the throat. Once past the throat all food is the same. Some hospital patients can only be fed using a intravenous transfusion that dispenses food into their system directly. It has no taste, but the patient lives. The patient feels no hunger pains. The desire is located in the tongue within the mouth.
Desire is whatever comes and goes from the mouth and whatever proceeds from sexual desire, shahwat al-haram, desire for the forbidden. To control desire, hawa, is the struggle against the self - jihad an-nafs. Your self will never allow you to control it. It is in constant combat with you. The tongue desires the best food – bread, meat and rice.
Thus the first step in struggling with the self it to fight the desire for food. You desire the best kind of food of varying types and flavors. If you have ten varieties, you desire twelve. The eyes are always hungry. For that our Grandshaykh used to say, “the only thing which will fill the greed of the eyes is dust” – meaning that desire continues until you enter the grave. Thus the eyes become the hole through which desire enters and looking, here and there, is the means by which dissatisfaction and envy are fed. Keeping the eyes from wandering and looking at what is around you is a powerful method for controlling the desire of the tongue.

Minggu, Desember 4

If

                                                       Image source : One heart one love

If I had my child to raise all over again,
I’d finger-paint more, and point the fingers less.
I would do less correcting and more connecting.
I’d take my eyes off my watch, and watch with my eyes.

I would care to know less and know to care more.
I’d take more hikes and fly more kites.
I’d stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields and gaze at more stars.

I’d do more hugging and less tugging.
I’d build self-esteem first, and the house later.
I would be firm less often, and affirm much more.
I’d teach less about the love of power, And more about the power of love.

by: Diane Loomans

....if i die young....

Kamis, Desember 1

What rights do they have?

Every human deserves their rights. Help others and hopefully others will help you.




For more information, kindly visit the website.


Help you one another in Al-Birr and At-Taqwa (virtue, righteousness and piety); but do not help one another in sin and transgression. And fear Allah. Verily, Allah is Severe in punishment ( Al- Maidah 5: 2)

Selasa, November 29

kakak

Kakakku umpama bintang di langit,
cahayanya menghiasi pekat malam,
di kesiangan hari ia menghilang,
terbatas oleh cahaya sang suria,
namun tidak pernah jemu
untuk hadir berkali-kali
hanya untuk ditatap mata-mata
yang berharap akan hilangnya 
duka.

* kakak memang juara seantero dunia *

Kamis, November 24

bahasa

Kerana sudah terlalu lama tidak membaca penulisan-penulisan indah lagi puitis, aku juga terpalit sama menulis tanpa keindahan bunga-bunga bahasa.

Sempat aku membaca buku nipis tapi padat isi nasihatnya di kedai kak Ros. Perihal bahasa keluarga. Semalam, aku pulang tersenyum sambil hati berbunga-bunga mekar. Bahagia benar aku rasakan. Dapat membaca bahasa indah penulis buku tersebut.

Seseorang mampu menyulam kasih bertahun lamanya hanya melalui kata-kata indah. Perhubungan mampu berakhir dalam sekelip mata sahaja hanya dengan mengeluarkan kata-kata kesat dan cacian. Benarlah, kata-kata indah adalah ubat dan kata-kata kesat itu adalah racun.

Rabu, November 16

Jiwa positif

You will NEVER be blessed with everything everyone else has, but you will be blessed with certain things. USE YOUR BLESSINGS to serve the world/humanity which results in worshiping Allah. If that means you have the blessings of raising a family, then DO IT and do it with excellence. Be the best wife you can be, be the best mother you can be – God knows this generation needs mothers of excellence. But on the other hand, if you are lacking in that department, and you have the blessings of becoming a multimillionaire and setting up hospitals for the underprivileged, DO THAT. Be the best of the CEO or CFO, or the best surgeon the humanity has ever seen. But be that for the sake of Allah. (Sabrina, October 2011)


If you think you can't sacrifice and commit to your dreams, then your dreams aren't big enough ( Amalina Peter)

Well said. I can't merely have achieved a thing if I don't consistently pursuing my dream and willing to sacrifice myself. Regardless of what, all I need is just a bit of courage(and of course strategies). Suprisingly, women always had that gene in them. That's why they are special :)


Decide--->Commit--->Sacrifice---> Achieve
Fighting!
4 months to go
May Allah bless.

Senin, November 14

atas panggilan



terkadang malam padaku adalah siang
dan siang padaku adalah malam
begitu teruja pabila atas panggilan
walau ternyata benar aku ini anti-jonah

Magik!


Bulan penuh itu teman malamku
Sepertinya sinaran itu menyinari hatiku
Seperti ia sedang berbicara samaku
Bersama bercanda denganku
Dan bulan
Seperti yang aku kagumi dirimu
Benar satu ciptaan Tuhan yang signifikan

Rabu, November 2

32 minggu

Salam. Saya kini di posting obstetrik dan ginekologi, belajar tentang penyakit berkaitan wanita dan ibu mengandung. Alkisahnya, seorang pesakit yang sudah 2 minggu dimasukkan ke wad merupakan pesakit saya yang terpaksa saya present kesnya setiap kali ward round.

Pesakit yang juga merangkap kawan berbual dan bergosip sambil layan drama korea itu masih muda lagi. Umur dia baru 26 tahun. Ini kandungan dia yang kelima. Empat kandungannya yang sebelum itu gugur. Mana mungkin hati tidak sedih.

Hari-hari saya melawatnya. Kata orang, sambil menyelam minum air. Sambil berbual dengannya, sempat juga layan beberapa minit cerita korea. Layan hero hensem pun jadilah. Tapi ada masa-masanya, akak ini gusar. Takut kandungannya kali ini berakhir dengan tragedi yang sama.

Kandungannya masih baru. Kini baru masuk 8 minggu. Ada 32 minggu lagi untuk dia dan kandungannya harungi. Bolehkah kamu, kamu dan kamu yang sedang membaca ini mendoakan yang terbaik buat kakak itu dan kandungannya. Semoga Allah berikan yang terbaik buat mereka.

Bolehkan tolong doakan?

Doa itu percuma. Dan ia magik Allah untuk kita.

Terima kasih daun keladi.

Nota : Excellento! Terima kasih Prof. Anda menceriakan hari saya walau sehari sahaja :)

Senin, Oktober 31

Canggih dan tujuan hidup

Saya sedang blogwalking apabila saya mula duduk diam dan baca satu persatu entri dari blog Isi Rumah Sedar (Conscious Household) Seperti saya pernah katakan dulu, apabila saya menjumpai blog yang menarik, pasti saya habiskan semua entri yang pernah diterbitkan.

Saya sangat berminat untuk linkkan satu tulisan dari blog tersebut yang bertajuk Semakin canggih, semakin kabur tujuan hidup. Saya ambil sedikit tulisan penulis blog untuk dikongsikan di sini.

Kehidupan yang ‘canggih’ adalah kehidupan yang dapat menghadirkan ketenangan dan kebahagiaan kepada manusia dalam menjalani kehidupan seharian. Bukan disandarkan semata-mata dengan kecanggihan teknologi-tanpa didasari nilai yang jelas dan tetap.

Nota : Sedang berusaha memaknai setiap kecanggihan yang dimiliki pada diri untuk sentiasa tunduk dan patuh pada Pencipta yang satu.

Minggu, Oktober 23

Seorang anak

Kalau kau tak belajar tinggi macam sekarang, apa yang kau akan buat?

Hah,

Apa lagi. Duduk rumah. Tolong mak ayah akulah. Banyak benda boleh buat kat rumah.


Sememangnya terasa semakin jauh dari rumah. Cumanya, saya benar-benar bersyukur sentiasa diberi ruang dan waktu untuk pulang ke kampung walau hanya sekadar cuti hujung minggu.

2 minggu lepas ibu saya dimasukkan ke wad. Untuk pembedahan paraumbilical hernia. Mulanya, ia hanyalah pembedahan yang dijangka berdurasi hanya 30 minit. Secara laparoskopik. Dan sekiranya ibu saya stabil, mungkin sehari selepas pembedahan, ibu saya sudah dibenarkan keluar wad.

Namun, apa yang dirancang lebih dari itu. Tuhan punya cerita lain buat ibu saya. Dan segalanya masih samar lagi. Samada penemuan pakar bedah semasa pembedahan itu adalah sesuatu yang lebih bahaya, iaitu kanser.
Ibu tetap dengan pendiriannya. Walau apapun keputusan biopsy, ibu nekad untuk tidak mahu meneruskan rawatan. Sesuatu yang buat saya hiba saat mendengarkannya.

Kerana,

saya berada di profesi ini. Cukup rapat dan saban hari melihat pesakit-pesakit sedemikian.

Seorang anak. Dari lipatan hatinya yang terdalam, mesti tidak akan mahu kehilangan orang yang dia kasihi. Rela atau tidak, itu takdir yang harus ditelan bulat.

Seorang anak. Walau cengeng segala, mesti akan tetap sayang ibu bapanya. Walau, mungkin kasih itu tidak terlalu ditunjukkan.

Di rumah, ia ibarat syurga bagi saya. Banyak benda boleh dibuat di rumah. Sememangnya, hadiah terbaik dapat kita berikan untuk ibu bapa kita adalah menjadi sesebaik insan yang sentiasa bermanfaat untuk mereka.

Minggu, September 25

Ok

Terkadang
adalah ok untuk tidak ok
kerana
Allah sentiasa ok untuk kita
melakukan pusingan U kita :)

Tolong ramai-ramai aminkan. Moga abang saya mendapat jodoh yang baik.


Jumat, September 23

Palestin

Nampaknya Barack Obama telah mengeluarkan kenyataannya. Dan ia benar-benar menghiris hati juta-juta penduduk dunia terutama penduduk Palestin. Dalam usaha Palestin menuntut diiktiraf sebagai sebuah negara merdeka, Presiden Amerika ini dengan lantangnya menegaskan akan memastikan keselamatan Israel adalah yang utama dan tidak akan teragak-agak untuk menggunakan kuasa vetonya menolak pengiktirafan dari United Nations.


“Countries that recognize Palestine represent about 80% of the world’s population, but the ones who don’t have 90% of the cash”

Ironi bukan.

Perjuangan tidak akan henti di sini. Itu pasti.


Yach, semangat habis posting dan semangat posting baru datang!

Untitled

No matter how bad your past is, your future is still spotless. That’s how God looks at us and that’s how we should look at one another.
Padma Varma

Rabu, Agustus 24

Rumi's

“There is a candle in your heart, ready to be kindled. 
There is a void in your soul, ready to be filled. 
You feel it, don't you?


Rumi



Sabtu, Agustus 20

24 and I'm blessed

24 and I'm blessed.

A family that always believe I could make ordinary extraordinary
Friends that always there to guide me through the right path
Teachers that always become my exemplary
Patients that always rise my spirits
Strangers that I knew a minute that reflect me for the rest of my life
Bloggers that shine my days with their words

24 and I'm blessed

To be a daughter for my parents
that showed me the meaning of love
that showed me hardship pay
My father is my first love
My mother is my madrasah

24 and I'm blessed

To be a sister for my siblings
that always made my days
guide me
teach me
My brother is my superman
My sister is my ultraman, err ultrawoman

24 and I'm blessed

to be a friend for my sahabah
that accept me the way I am
that never ever give up on me
and always believe that
I'm special :)

24 and I'm blessed

to get to know few bloggers
that touched the heart of mine
by their words
and beautifully change my perception towards life






24 and I'm blessed

A Muslim
single
a medical student
soon to be a doctor, InshaAllah

24 and I'm blessed

Allah says in a beautiful hadith qudsi:
“O son of Adam, so long as you call upon Me and ask of Me, I shall forgive you for what you have done, and I shall not mind. O son of Adam, were your sins to reach the clouds of the sky and were you then to ask forgiveness of Me, I would forgive you. O son of Adam, were you to come to Me with sins nearly as great as the earth and were you then to face Me, ascribing no partner to Me, I would bring you forgiveness nearly as great as its.” (Tirmidhi)

24 and I'm blessed


“And [remember] when your Lord proclaimed, ‘If you are grateful, I will surely increase you [in favor]…” (Qur’an, 14:7)

24 and I'm blessed

and the list continues


Thank you for all of you.
Your dua and your words

Jazakumullahukhairan kathira




Jumat, Agustus 19

...........

Alhamdulillah,

finally,

I can write again.

Do enjoy the video from my earlier post.



Hurm,

Belum lagi berjiwa doktor tega
Bila oncall je
Mula rasa berat hati

Mungkin
Mungkin
Terpaksa melepaskan tarawih di surau

Mungkin
Mungkin juga
atau mungkin
hati ini belum cukup cinta








Senin, Agustus 15

Aksara Usia


Yang tinggal...

yang tinggal hanya beberapa kata
dari perasaan lama
tersusun dalam sebuah kerukunan
yang ditenteramkan cinta

tapi kata-kata adalah pelukis setia
untuk peristiwa
yang gemerincing dengan makna
basah oleh cerita

Muhammad Haji Salleh

Kali pertama jejak blog dia, saya dah jatuh cinta. Benarlah kata orang, penulisan dari hati akan menyentuh hati-hati pembacanya. Dengan moto " I blog to express, not to impress" blog Safiyyah punya keunikan yang tersendiri. Terima kasih atas tulisanmu.

Tak banyak blog yang apabila saya temukan, saya pasti baca dari awal sampai akhir. Blog Safiyyah salah satu daripadanya. Blog Hembusan dan Dunia Sarah adalah dua blog yang apabila saya temukan, saya baca dari awal dan sampai entri terkini. Terima kasih atas tulisan-tulisan kalian. Kalian memang terbaik dan punya gaya tersendiri terutamanya blog Hembusan. Artikel berat tapi ringan dan santai sahaja cara penyampaiannya. Cool, sangat sangat cool :)




Belenggu

Sebenarnya, jika anda mengharapkan perubahan serta-merta, anda sebenarnya orang yang berfikiran sempit lagi dangkal. Bagaimana mungkin perubahan besar boleh berlaku dengan hanya anda mendaftar sebagai pemilih, membuang undi dan menukar kerajaan baru sedangkan anda tidak sedar sekiranya masalah ini berakar umbi sejak puluhan tahun dahulu?

Bagaimana mungkin satu kerajaan baru dapat melakukan perubahan drastik dalam waktu yang singkat setelah puluhan tahun sebelumnya pemerintah tanpa segan silu merogol pembangunan ekonomi rakyat?

Anda juga silap jika dengan menjalankan tanggungjawab sebagai pemilih, anda merasakan anda sudah menunaikan tanggungjawab sebagai warganegara Malaysia yang cintakan tanahair. Anda benar-benar silap di situ. Sesungguhnya, usaha untuk membangunkan dan melaksanakan apa yang dirancang, haruslah dari anda dan ia harus digerakkan. Bukan hanya menunggu bulan jatuh ke riba.

Bukankah pemerintahan ini dipilih oleh rakyat dan untuk rakyat? Dan anda sebahagian dari rakyat itu.

Mana mungkin anda biarkan seorang politikus menjadi akademis. Ini tidak seiringan. Dan akademis, sila, sila jalankan tanggungjawab anda. Jangan diam sahaja di situ. Sekiranya anda bisa berbicara, sila, sila berkata yang benar walaupun ianya pahit.

Dan jika anda merasakan, golongan-golongan ulama menggunakan agama untuk kepentingan peribadi. Anda harus fikir dua kali, malah mungkin berpuluh kali. Apalah yang dimahukan pada golongan agama sedang mereka bisa memilih duduk beribadat dan menjauhkan diri dari tipu daya dunia. Fikir dan fikir.

BUKU

sekian banyak ilmu pengetahuan
yang terkandung dalam ribuan
buku-buku yang menjadi
khazanah peribadi

apakah akhirnya
memenjarakan kita
dengan ketidakupayaan
mendapatkan kepastian

Minda Tertawan,
Raja Ahmad Aminullah

Nota : Post-habis baca buku ini.

Kamis, Agustus 11

separuh

Don’t be too hurry in love, find a companion who can guide you not only in Dunya, but in akhirah. Who can pick you up when you fall, who can remind you when you forget, love you with all his might, someone that will hold your hands through thick and thin & lead you to the Jannah.' (Sumber)

'Jangan terlalu terburu-buru dalam soal cinta, carilah seorang teman yang boleh menunjukimu bukan saja di dunia tetapi di akhirat. Seseorang yang boleh membangunkanmu bila kamu jatuh, seseorang yang boleh mengingatkanmu bila kamu lupa, mencintai kamu dengan sesungguh hati, seseorang yang boleh memimpin tangan kamu sama ada susah atau senang dan membawa kamu jalan ke Syurga.'


Yeah, entri ke 200 dan ia tentang nikah :)

Jumat, Agustus 5

Membesar

Waktu.
Tiada juga ia mahu berhenti,
Janjinya tak terturut olehku

Manusia
Gelabut yang tiada sudah
Keributan dunia yang dikejar

Seseorang
Sedang berjuang
antara hidup atau mati
ajal itu terasa dekat amat.

Minggu akhirku di posting surgery

Ia merupakan hari yang sangat sibuk. Manusia di wad berjalan ke sana ke mari. Tiada seorang pun yang lenggang. Ada yang harus diselesaikan. Di satu sudut, ada prosedur klinikal yang sedang dilakukan oleh sang doktor. Ada pula perbincangan hebat di kalangan orang-orang besar, tiada keinginan aku mahu turut serta. Kerana kefahaman dan kebuntuan itu sentiasa memayungi aku. Faham atau tidak. Faham kot? Atau hanya buat-buat faham? Itulah...ish, ish, ish.

Jururawat-jururawat juga sedang sibuk melapor keadaan pesakit di wad. Ada yang perlu beres sebelum pulang. Ada pula yang harus diberi ubat. Pelajar perubatan? Di beberapa kubikel, ada kumpulan kecil di situ. Tipikal mungkin. Dalam bulatan. Berdiri. Khusyuk mendengar kritikan dan komentar pensyarah masing-masing. Banyak juga pembelajaran depan doktor hari itu. Hari itu benar-benar hari yang produktif. Buat semua. Tiada yang endah tentang orang. Hal sendiri perlu didahulukan.

Hingar. Dek derapan kaki-kaki manusia dan semestinya suara-suara manusia. Malah mesin-mesin vital signs tak habis-habis berbunyi. Bip, bip, bip. Mujur juga titisan IV itu tidak dapat aku dengar. Jika dapat aku dengari, pasti itulah yang pertama aku kejar. Cermati ia lama-lama supaya hati ini tenang. (Apakah? hanya apabila sudah lama tidak ke gua, beginilah jadinya mungkin)

Namun tenang itu tidak di situ. Sedang aku terkejar ke sana ke mari, telingaku lantas menangkap suara sang adik membacakan ayat-ayat cinta. Langkahku terhenti. Lemah longlai aku di situ. Kolam mataku bakal banjir. Cepat-cepat aku act cool. 5 minit dan pasti basah juga. Bergegas aku ke surau. Dan tumpah jua akhirnya.

Dan ayat-ayat cinta itu khas untuk seseorang. Dari seorang adik buat seorang abang. Dan ia sudah di peringkat akhir.

We learn how to endure pain as much as we learn how to love- Tuesdays With Morrie. 
Special thanks to a friend of mine whom through her, I learn to appreciate rather than hating.



Kamis, Juli 28

Basikal

Artikel menarik tentang basikal. Terbaca di akhbar galakan menggunakan basikal di Eropah.

Mungkin perlu baca halangan 1 dahulu untuk lebih faham.

Kendatipun artikel ini ditulis 3 tahun sudah...

Artikel di bawah adalah dikopi pasta sahaja.

Basikal pada awalnya telah dicipta di Eropah pada abad ke-19 iaitu orang yang dikatakan paling awal mencipta basikal ialah Von Drais pada tahun 1817 dan kemudian basikal tersebut di patentkan pada tahun 1818. Namun ada teori yang mengatakan bahawa basikal telah di reka bentuk pada seawal tahun 1493 lagi iaitu oleh Giacomo Caprotti. Teori ini telah dibuktikan dengan terjumpanya gambar atau lakaran basikal yang dibuat oleh Giacomo Caprotti. Tak kira siapa yang paling awal mencipta basikal, ia telah menjadi sebuah kenderaan yang sangat popular di mana-mana negara pun. 

1817: Pada tahun ini Baron von Drais iaitu seorang rakyat Jerman telah mencipta basikal yang dinamakan Draisienne. Basikal ini diperbuat daripada kayu. Ianya mempunyai tempat duduk dan handle tetapi ia tidak mempunyai pedal(pengayuh). Pada masa itu, mereka menggerakkan basikal tersebut dengan cara mengayuh kaki ke lantai

http://i1211.photobucket.com/albums/cc433/abgmie/1869_Draisienne.jpg

1839: Pada tahun ini, seorang tukang besi berbangsa Scottish yang bernama Kirkpatrick Macmillan telah mencipta basikal yang boleh bergerak sendiri. Sistem bagi basikal ini ialah ia menggunakan sebatang besi yang terletak pada tayar hadapan yang dihubungkan dengan tuil pada tayar belakang. Basikal ini sangat iaitu seberat 56 punds dan hanya pengguna yang gagah sahaja yang mampu menunggang basikal ini.

1863: Pierre Michaux of Paris telah mencipta basikal yang diberi nama Michaux Velocipede. Basikal ini mempunya pedal dan tuas yang terletak dihadapan roda basikal. Basikal ini telah menjadi kenderaan tunggangan yang paling banyak dikeluarkan pada masa itu. Basikal ini juga dinamakan sebagai "boneshaker” dan ianya popular sehingga ke tahun 1870. 

http://i1211.photobucket.com/albums/cc433/abgmie/MichauxVelocipede2.jpg

1870: James Starley mencipta basikal yang boleh dikatakan sebuah basikal biasa dimana basikal tersebut mempunya roda hadapan yang besar manakala roda belakangnya pula adalah kecil sedikit dari roda hadapan. Ciri-ciri ini membenarkan penggunanya bergerak lebih jauh dalam apa bila melakukan setiap kayuhan. Untuk menunggang basikal ini, penggunanya perlulah mempunyai latihan dan skil yang tinggi kerana basikal ini sukar unutk ditunggang.

1884: H.J Larson telah mereka bentuk basikal yang digerakkan menggunakan rantai. Basikal ini dinamakan Safety. Roda basikal ini bersaiz medium dan ianya adalah lebih stabil dan mudah untuk ditunggang jikan dibandingkan dengan basikal Ordinary. 

http://i1211.photobucket.com/albums/cc433/abgmie/Safety.jpg

1885-1900: John Kemp Starley, iaitu anak buah James Starley telah mencipta basikal yang dinamakan Rover Safety.basikal ini sangat menarik keran ia mempunyai kerusi yang memberi keselesaan kepada penggunanya. Selain itu, pemegang basikal ini juga di pasang dengan”grip”. Basikal ini boleh dikatakan mempunya aspek keselamatan.

1888: John Boyd Dunlop telah mencipta tayar pneumatik iaitu tayar tersebuat berisi dengan udara. Tayar ini memberi tunggangan yang selesa kepada penunggangnya.

http://i1211.photobucket.com/albums/cc433/abgmie/PneumaticBicycle1.jpg

1890-an: Harga basikal telah jatuh dan ia mampu dimiliki oleh semua orang. Oleh itu ramai orang membeli basikal sebagai pengangkutan ke tempat kerja ataupun bersiar-siar. Sekitar tahun ini, kaum wanita melihat basikal sebagai tiket ke arah kebebasan. Kaum wanita dibenarkan menunggang basikal dengan memakai skirt. Susan B. Anthony berkata bahawa basikal telah membebaskan kaum wanita daripada segala benda yang ada di dunia ini.

Circa 1900: Seorang pengusaha Inggeris mencipta”wheel hub” yang mempunyai tiga kelajuan yang membenarkan penunggang berbasikal di kawasan yang berbukit.

Circa 1910: basikal untuk kanak-kanak mula dicipta dan dijual.

1940-an: “kick stand” basikal dicipta. Ia digunakan dalam perang. Pelumba basikal Eropah mula menggunakan “derailleur” yang mempunyai lima tahap kelajuan.

1963: Schwinn memperkenalkan Sting-Ray iaitu basikal pertama yang menggunakan tempat duduk “banana” dan mempunyai handle yang tinggi. Basikal Sting-Ray telah membuka jalan basikal BMX unutk menjadi terkenal pada tahun 1970-an. 

http://i1211.photobucket.com/albums/cc433/abgmie/Sting-Ray1.jpg

1960-an: Basikal yang mempunya gear 10-speed telah menjadi satu kemestian dalam reka bentuk sesuatu basikal.

1970-an: Akibat kesedaran terhadap alam sekitar, basikal telah menjadi kenderaan yang popular kerana ianya tidak menggunakan minyak. Dalam tahun 1978, jualan basikal di US adalah lebih tinggi berbanding dengan jualan kereta.

1984: roda bergigi ditambah pada bahagian gear menyebabkan kelajuan basikal bertambah dari 15 ke 18, 21 dan 24.

1986: Satu survey dibuat oleh The International Bicycle Fund. Hasil dari survey tersebut didapati bahawa basikal adalah sukan ke-3 paling popular selepas renang dan senam robik.

:) ..teknologi pembikinan basikal yang kekadang dianggap mudah oleh segelintir orang.









Selasa, Juli 26

aku gagal

Geleng kepala pada sesetengah manusia
diberi ruang bercakap
melepas sesuka hati
tanpa sedar apa yang diucapkan

geleng kepala pada aku
hal yang aku tahu tidak aku tegakkan
malah biarkan sahaja orang bercakap

inilah
orang nak buat baik
takut nak buat baik
orang yang kurang baik ni
berani pula buat raat

maka
orang juga akan geleng
mana satu yang betul
mana satu yang salah

yang tidak peduli pula
mencarut sana sini

makanya aku gagal
gagal untuk tegakkan
benang yang tak pernah basah

tapi orang lain
berjaya tegakkan benang
yang sememangnya basah lencun itu

*telan liur*

ironi

dewasa ini

manusia tidak hilang kaki
dengan bom lagi
penyakit
ya
penyakit

ternyata
musuh utama manusia 
adalah nafsu dan diri sendiri

ironi
ramai yang prihatin terhadap kesihatan 
tetapi
tidak juga peduli
akan bagaimana mahu mengekalkan kesihatan

*sadis fikirku*