Selasa, Agustus 17

obgyn

Entah, tiba-tiba imbasan masa lalu saya datang. Menjelma saat mata ini mahu lena.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raya korban lepas saya tidak pulang ke kampung. Hajat di hati mahu menyelesaikan delivery yang 5 itu. Masih bersisa 2 lagi. Saya keseorangan waktu itu. Masih saya ingat, hari Sabtu dalam pukul kurang lebih 11 pagi begitu. Sahabat-sahabat saya yang lain sudah boleh goyang kaki, mereka telah melengkapkan 5 delivery wajib. Saya belek data pesakit, buat sedikit catatan perihal pesakit.

Doktor pakar dari wad kuning datang. Saya waktu itu sedang berada di bilik pesakit, pesakit saya tidak habis-habis mengeluh sakit, saya cuma mampu mengiyakan sahaja. 

"You, present the case now," lancar tutur kata doktor saya, mengarah pada saya.

Baru sahaja mahu membuka buku catatan saya, terus ditarik oleh doktor saya. Berapa banyak awak clerk patient hari ni? Saya, dalam hati hanya mampu..Ani, nama pesakit, nama pesakit. Yang lain pasti laju. Agak kurang ajar jika memulakan presentation tanpa nama pesakit, tambahan melakukan presentasi di hadapan doktor wad kuning. Saya kelu tanpa bicara. It just an easy task. All I need is her name, then everything will be smooth.

Mr X, 36 years old, housewife, G3P2 at 38th week POA with history of pregnancy induced hypertension at 36th week POA presented in active phase of labor with os about 5cm...

Kantoi kat nama pesakit. Terus dihalau keluar oleh doktor saya. Beberapa minit selepas dihalau, pesakit saya telah siap untuk melahirkan. Sedih, lama saya tunggu, sampai petang, tapi tak dapat nak conduct.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingatkan di situ sahaja kisah saya. Rupanya, Rabu waktu ward round saya sekali lagi dimarahi. Prof saya sangat marah kerana saya tidak clerk case. Sebenarnya, saya sudah clerk, dah buat admission clerking sehari sebelumnya, cuma tidak sempat follow up patient. Agak malang juga, sebab semua yang present adalah registrar tapi sampai bed saya, dengan selambanya Prof saya berkata, no I want student to present. Satu-satunya bed yang student kena present pada hari itu dan ia adalah bed yang saya cover.

Amarahnya bukan main. Saya nak awak balik dan reflek diri awak doktor yang macam mana awak nak jadi.
Full stop!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi semua orang tahu i'm a bad student, walau HO tahu saya yang buat admission clerking. Tapi orang kata mendung tak sentiasa menemani. 2 delivery saya yang terakhir adalah yang terbaik. Pertama, saya dapat jaga pesakit saya dari awal sampai akhir tanpa sebarang gangguan dari pelajar lain. Sayalah yang masukkan enema, branula, setkan IV saline, bagi pitocin, plot partogram, wat VE berkali-kali dan conduct betul-betul, since midwife sangatla baik benarkan saya buat semua itu. Yang paling akhir, midwife ajar saya sutures. Dapat HO yang baik yang banyak ajar saya. Memang terbaikkkkk.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Long case saya sangat teruk. Memang kena hentam kaw kaw punya dengan prof saya. Short case pulak, Prof saya blah tanpa satu patah kata. Saya fail case write up saya dan ppd saya dah terlihat buruk oleh prof.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saya dah boleh kata see you again obgyn. Jika saya mahu, saya boleh katakan itu. Tapi tidak. Selagi tidak tertulis saya gagal, saya akan pastikan saya berjuang sehabis mungkin. Use your brain, Ani. Ilmu itu hanya sedang berhibernasi sahaja. Do it right, then you have no regret. Saya paksakan otak saya sepenuh hati saat paper obgyn. seusai habis exam, hanya Allah yang tahu betapa saya telah memaksakan fikiran saya.
dan saya tidak menyesal melakukan yang terbaik walau saya gagal selepas itu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hati ini tidak pernah jemu mengucapkan syukur padaMu ya Allah atas segala kurniaan nikmatMu.


2 komentar:

izzudin hafiz mengatakan...

seronok dngr citer nie...rindu kt obgyn...hrap jmpe masa final year..

madziani mengatakan...

hehe :)