Jumat, Januari 16

Ingat Mati,ANTIBIOTIC 4

Salam.

Pernah terfikir pasal mati?
Apa yang kamu buat bila kamu ingat mati?
Apa perasaan kamu bila ingat mati?
Aku pernah bertanya pada sahabat-sahabat aku semasa kumpulan belajar suatu ketika dahulu.
Ada yang menjawab

Pertingkat amal ibadah.
Takut.

Alhamdulillah.
Aku berkesempatan menulis tentang ANTIBIOTIC 4 yang aku hadiri hampir sebulan lepas.
Apa kaitan mati dengan entri kali ini?

Salah satu slot kami semasa di Semarang adalah bersama Encik Solikhin Abu 'Izzudin,penulis buku bestseller 'From Zero to Hero'.Satu buku yang sangat bagus bagi mereka yang ingin melakukan perubahan dalam hidup.

Motivation Training:Deadline your Life!Ingat Mati agar Hidupmu Lebih Berarti.

"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati.Dan hanya pada hari Kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu.Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga,sungguh,dia memperoleh kemenangan.Kehidupan dunia adalah kesenangan yang memperdaya" (Al-Imran 3:185)

Bila ditanya perasaan kita tentang mati,semestinya ada menyatakan takut.Dan ada menyatakan pertingkat amal ibadah.Itulah peri pentingnya mengingati mati.Supaya kita akan lebih menghargai waktu di dunia ini.Agar kita menjalani hidup ini dengan lebih produktif.

Adakah kita yakin kita mampu hidup pada hari esok?
Semestinya tidak.Sekelip mata sahaja nyawa ini boleh pergi begitu sahaja.Lihat sajalah pada pemain bola sepak yang mati secara mengejut di atas padang atau mereka yang meninggal dunia akibat serangan jantung.Tidak ada amaran awal,sepantas kilat nyawa sudah melayang.Bilakah datangnya kiamat?Apa persiapan yang telah kita buat?Ingatlah kematian begitu dekat menghampiri kita.Oleh itu:

1.Bermulalah dengan cita-cita yang besar,dan jadikan ia suatu kenyataan.Demi mencapai target kita harus berlari lebih cepat.Jangan mudah putus asa.Think big,act small.
2.Tutup masa lalu,tatap masa depan dan jalanilah hari ini.Hal-hal remeh selalu menjadi tumpuan sehingga kita melupakan hal-hal besar,yang menjadikan kita manusia biasa yang sememangnya biasa.
3.Jangan pernah menunda.Bertangguh itu pencuri masa.Boleh jadi kita sudah tidak ada lagi di dunia untuk melakukan segala benda yang pernah kita kata "ala,nantila aku buat"-Teguran untuk aku jugak
4.Lakukan yang terbaik.Lakukan segala kebaikan.Harakah to barakah.Bergerak untuk mendapat berkat.
5.Mulailah dengan tujuan akhir.Bak kata Stephen Covey dalam buku 7 habits:Begin with the end in mind.Bilakah datangnya kiamat.Apa persiapan kita?


Inilah summary sepanjang seminar tersebut yang aku kopi pasta dari blog Aishah.Tuan blog dah bagi greenlight

In sumarry..:
1. Combine the Islamic and scientific knowledge together in treating Muslim patients..We learnd about how zikr and tahajud can heal some chronic illness like cancer.
2. One importent component of good health are spiritual health…I totally agree with that. Related to wat I’ve learned during neurobehavior system, the power of mind to ur body is extraordinary .For example: the placebo effect; the doct kind of trict u by giving u a fake medicine and u totally believe dat u’ll be better if u took it…and its true, the patient does get better.its all because of the power of Spiritual health.
3. Prayer is important!!it can contribute to spiritual health.We can also propose the non muslim patients to pray according to their own religion
4. Health is Physical,emotional,social and economy(holistic outlook)
5. Continue to do ur ibadah to allah even though u r sick…when there’s a will theres a way..there are ways in doing prayers during sick..Islam is simple, not a burden!
6. Always improve ur habblunminallah (relationship with Allah),relationship with the environment& surroundings and hablunminannas( relationship among humans)
7. Deadline ur life..always remember dat there’s always an end in a life..remember u’ll die someday.Thus, try to achieved anything u desire with passion and hard work…something like begin with the end in mind-Steven Covey,the 2nd habit
8. Be sincere
9. Control ur food quantity and quality.Eat when u are hungry and stop before too satisfied.On quality,choose balanced diet and halal of course
10. Health as Amanat Allah to us. Thus we need to good care of it.

Suara hati:
1.Selama 21 hari zinonis menyerang Gaza,hampir 1133 gugur syahid,separuhnya wanita dan kanak-kanak.Lebih 5000 cedera.Pemimpin senior Hamas Syaikh Shiam gugur syahid bersama 6 saudaranya serta 3 anaknya.Moga Allah memperteguhkan hati pejuang-pejuang Islam.
2.Esok 2 peristiwa penting bakal berlaku.Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu dan Mesyuarat Agung PKPMI cabang Bandung.Apa lagi?Jalankan tanggungjawab kita sebagai ahli PKPMI.
3.Aku tak suka entri kali ni.Huhu.
4.Penulis tidak mempunyai semangat menulis sekarang.Sedang mencari hala tuju yang dirasakan jauh tersasar.



wassalam.

4 komentar:

Fakhzan Marwan mengatakan...

Salam Hana

Akak suka nama hana, lembut. Allah itu Maha Lemah Lembut bukan? Syukran for the e-mail, nanti akak balas nya, seperti Hana, akak jua tgh merundum, sejuk, sampai beku otak ku.

Hari ini akak ke Duhram Cathedral, menyaksikan congregation seorang sahabat. Dalam ucapan VC, ada dua orang student Durham Univ meninggal di France. Semua nya tunduk memperingati mereka, and they were so young, 20 and 23 respectively.

Akak sampai sekarang teringat2,walaupun tak kenal, tetapi selalunya berita kematian ini meninggalkan kesan yang sangat berat dalam hati.

Moga2 Hana mendapat kembalik kekuatan diri. InsyaAllah, tidak mengapa menjadi lemah seketika, kerana ini adalah sifat manusia yang semula jadi.

Mak aiii, panjang la plak...hehehhe...maap yer

hana mengatakan...

wslam kak,

hana sebenarnya bukan nama sebenar sy.Hana bermakna bahagia,sementara ani bermaksud sopan santun.Ramai sudah yang berkata saya budak sopan,namun tak ramai yang berkata sya budak happy go lucky.Nama itu ibarat doa kn?

Yup..bila ingat mati ia meninggalkan kesan yang mendalam.Tapi akak tahu tidak?Orang yang mengingati mati akan merasakan perasaan tenang sebenarnya.Ini kajian yang dibuat oleh sebuah uni di US,saya ade terbca pasalnye di reader's digest bulan mei2008.

InsyaAllah kak,sedang mengumpul kekuatan diri ni.

Tak pe kak,saya tak kisah.Nak tulis panjang mane pun tak pe.Ia buat saya tersenyum..mengenangkan ukhuwah ini.

terima kasih atas nasihat

warungkampung mengatakan...

salam.

buku From Zero to Hero tu ada kat msia tak?dlm English la ek?

hana mengatakan...

Wslm,

Buku tu saya tak sure ade ke tak kat malaysia.Kali terakhir saya berada di malaysia pada mei08,masa tu saya lihat ada banyak buku-buku motivasi dari Indonesia.Mungkin buku ni pun ada.Kalau buku zero to hero ni dijual di malaysia,saya rasa buku ni dalam bahasa melayu.Sebab buku2 motivasi indonesia yang ade kat msia yang saya tengok dulu pun dalam bahasa melayu.diorang alih bahasa.