Sabtu, Desember 13

Mereka di sana...

Salam.

Sudah beberapa hari aku menyepi dari entri terbaru.Bukan sibuk,aku yang mempunyai masalah takde mood nak menulis.Beberapa minggu yang lepas,aku ke rumah sahabatku,Aimi.Lama tidak bertemu dengannya.Masing-masing sibuk dengan tugasan.Aku ke sana bersama Iqa dan Mieza.Aku paling suka berbual dengan sahabat-sahabatku..kerana perbualan kami sangat luas bak kata sahabatku,Nurul perbualan kita diverse.Sudah lama aku tak berbual seperti ini sebenarnya.Terakhir kali adalah di rumah Aimi.Kami berbual tentang banyak hal dari hal kami-kami,sahabat lain sehingga dunia perubatan dan masalah ummah.

"Camne Bosnia skang ye?" Tanya Aimi.

Kami kehilangan kata.Terdiam sekejap.

"A'ah la..maybe dah ok kot" jawab sahabatku.

Sesungguhnya masih banyak lagi kami perlu peduli.Hakikatnya,aku juga masih kabur tentang duduk perkara sebenar tentang perang Bosnia ni.Banyak lagi yang kena baca.Ayah sahabat aku merupakan seorang tentera yang pernah dihantar ke Bosnia.Tapi katanya sekejap je,sebab tentera pengaman sentiasa menjadi sasaran..jadi kerajaan Malaysia memanggil mereka pulang demi keselamatan mereka.Keesokannya,sedang aku melayari internet aku terjumpa blog ni.

http://srebrenica-genocide.blogspot.com.

Blog ni merupakan fakta tentang perang Bosnia dan berita terbaru dan bukannya tentang pendapat si pemilik blog.Di blognya juga terdapat beberapa lagi ahli blog yang peduli tentang peristiwa perang Bosnia ni.Jika ada waktu,luangkan masa anda ke blog ni.Dan blog ini tidaklah menunjukkan gambar-gambar yang keterlaluan.Satu blog yang aku kira memberi penjelasan yang jelas tentang duduk perkara sebenar tentang perang Bosnia dan pembunuhan besar-besaran Muslim pada 7/11/1995.

Betapa banyak yang perlu kita peduli.Masalah ummah terutamanya.Tak salah untuk kita bersuka ria,tapi jangan pernah melupakan mereka di luar sana.Peristiwa Ambon yang berlaku di Indonesia,Perang Bosnia,Iraq,Afghanistan dan Palestin.Terlalu pincang umat Islam hari ini.

Dari Tsauban r.a berkata Rasulullah s.a.w bersabda:
Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa di seluruh dunia akan mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan, mengerumuni talam hidangan mereka.

Maka salah seorang bertanya.
Adakah kerana kami sedikit ketika itu?

Nabi s.a.w menjawab"
Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali tapi kamu umpama buih di waktu banjir.Dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan'

Seorang sahabat bertanya,apakah 'wahan' itu ya Rasulullah s.a.w?

Nabi lalu menjawab
Cinta pada dunia dan takut pada mati

hadis riwayat Abu Daud.

Please by D-Clique

(Verse 1 Jawad)
Tried to find the light
Realized aint no light at the end of the tunnel
Took four years for this to be clear
That the war overseas is all about money
Sun don't shine, clouds of dust
Grass aint green, no one to trust
Take this hand don't let it go
My brother hold on
Just a little while
Grow up strong my little child
The future's in your eyes
These tears were meant to ascend into the sky
One billion wishes, ten million cries
One ummah attacked and still alive
This sacrifice, the tears we cry
And this is all I’m asking

(Chorus)
Please
Will you help this cause
Please
Will you help this feeling
Please
Will you stop this war
Please
Will you help my healing
Please
Down on both my knees
Please
Help me find the meaning
Please
Tell me it's not real
Please
Help me lift my spirit

(Verse 2 Akbar)
Down on my knees, will I try to save my people
Bombs flying in the skies, now we running from the evil
Stronger than before so don't think that we're weak
So don't try to hold us down we getting up on our feet
Asleep in the mosque the Quran's in my hand
You gotta get through us before you take this land
Trying your hardest, making schemes and plans
But you never going to break us, united we stand
Push it to the limit, and step off my level
We fighting in the dark with the shadow of the devil
When the lights going to shine there's a score to settle
Take you down real hard with our bones and metal
Now listen to my lyrics as I keep hope alive
Praying for that day we got faith on our side
Power to survive, courage to arise
Take me by the hand and go toward the light now

(Jawad)
Got to hold my breath just to keep thinking bout it
My brothers are fighting their children are crying
The nights stay cold and the day filled with violence
We can't hold our silence, our people are dying

p/s:Kalau dengar lagu diorang,pasti dengar sedikit ucapan Obama.

6 komentar:

BalQis mengatakan...

Salam.

ya, sekarang kamu telah mengingatkan saya kepada masalah umat Islam di seluruh dunia. Saya sepatutnya tidak boleh menjadi seorang pelupa. Itu pentingkan diri sendiri namanya! Kan?

terima kasih kerana berkongsi.

Lagu ini, nanti saya akan cari. Juga terima kasih kerana berkongsi lagu ini. (Saya memang suka lagu-lagu begini-memberi sedikit semangat, InsyaAllah~)

hana mengatakan...

Wslam..
Terima kasih sudi singgah =).
Sebenarnya ini juga masalah saya juga.Apabila berbual,barula tau banyaknya kita tak peduli.Mungkin kita terlalu sibuk dengan masalah sendiri sehingga lupa.Saya juga punya masalah pentingkan diri sendiri ini.Haih...

Sama-sama.Sebenarnya banyak lagi website dan blog pasal perang bosnia ni..cuma saya prefer yang ini,lebih kepada fakta dan saya ni jenis yang lemah semangat,tak sanggup nak tengok kekejaman yang terjadi.Orang yang kuat berimaginasi..bila tengok,rasa macam saya pulak yang ditoreh-toreh.

Lagu tu sebenarnya lagu hip hop.Saya tak sertakan di blog kerana takut pembaca semua tak suka dengar.Saya layan semua lagu yang memberi semangat,tak kisahla hip hop pun.Jika kamu sebegitu,silakan tidak ada salahnya.

salam.

warungkampung mengatakan...

perang di Bosnia amat menyedihkan. meragut nyawa termasuk insan yang tidak berdosa,spt para imam,kanak-kanak,org tua dll.
benar,bila bala Allah sampai,tak kira siapa pun akan kena jua.
ya Allah,kami pohon agar Malaysia yang tercinta tidak dilanda bala spt mereka,walaupun pelbagai gejala sosial yg melanda negara.(bile fikir blk,sedih pun ada,gerun pun ada)
4 TAHUN LEPAS,saya di Jepun geleng kepala dgr cite org Islam Bosnia di sini minum arak,tp cuma time ramadhan,sbg 'menghormati' bulan mulia itu,diorg tak minum.cumanya sbg menyambut Syawal,diorg minum blk!
Sekarang saya geleng kepala lagi,atas berita rakyat Msia buat benda keji yang sama,malah ketika berbuka!
tak mengundang balakah itu?
we HAVE to do something...

hana mengatakan...

Salam.
Terima kasih untuk komen saudara.
Yup..pernah dengar sahabat saya menyatakan hal yang sama..pedih juga bila melihat kepincangan umat Islam pada hari ini.
itulah tugas umat Islam semua..we HAVE to do something.

“None of you will truly believe until you love for your brother what you love for yourself”. (narrated by Bukhari)(narrated by Bukhari)

K H A Z I N A T U L A S R A R mengatakan...

ani, ten taj penah tau pun lagu tu. hehe. nanti ten try carik :)

hana mengatakan...

ooo...di sini rupenye komen ten.igt org dah terdelete

ani pm baru tau dari kwn ani.