Jumat, November 7

OSCE oh OSCE

Assalamualaikum..agak bersopan sket kali nih.Hoho..aku update lagi aku nye blog.Dah memang tak de keje dah ni.Hari nih,hari terakhir exam.Pagi tadi aku ade remedial OSCE-objective structure clinical examination.Exam yang menilai kemahiran klinik para medical students.Selama 4 kali aku amek exam nih,dan 4 kali jugakla aku kene remedial.Tapi kali ni aku catat rekod,aku fail 4 station.Hai cik ani,bangga lak dia.huhu.Station yang aku fail ialah history taking pediatric respiratory system dan cardiovascular system,ECG abnormalities 1 dan physical examination on adults in cardiovascular system.
Aku banyak fail kat history taking.Nampaknye aku kne improve lagi aku nye komunikasi.Cik Fathen dan Cik Via,leh tak kamu ajar saya speaking ni?hambe tak reti manela.huhu.
Ade bende berlaku tadi....

Masuk-masuk je station14,aku dah nampak doktor yang same.Hari selase pun ngan dia,kali ni pun ngan dia.Dia jadi aku nye standardized patient.Hari tu aku kuar bilik nih ngan muke masam mencuka kerana teruk gak aku dikenakan doktor ni.Masuk je,terus je dia tanya aku sambil tersenyum,
Kamu dah ok ke hari ni?
Mesti dia ingat reaksi aku mase aku kuar bilik ni ari tuh.Dan examination pun bermula selama 9 minit dengan Dr Ramlan Sadeli sebagai penilai dan dia(aku tak pernah jumpe dia pun sblm ni,so aku tak tau name dia) sbg aku punye pesakit.Masalah terjadi kerana aku takde skema jawapan yang same cam doktor punye.Aku hafal skema jawapan len,doktor amek skema jwpn len.Mane tak fail (alasan aku semate-mate,org len tak fail pun).Yang doktor ni,iaitu pesakit aku sekarang asyik nak aku ikut skema jawapan dia.Aku blurrrrr tak tau pe nak tanye.Dengan muka doktor ni asyik wat hint 'awak kne tanye hypoxic spell'.Kan tadi dah tanye,monolog aku.Alih2,dia tak larat wat muka dia tuh,dia pun bukakla skema jwpn tuh yang sebenarnya ade kat atas meja depan aku je.

Mak aiii..tak same langsung ngan aku hafal.Cepat2 aku amek beberapa point,then aku tanye.Doktor tu tersenyum sambil menjawab sume soklan aku.Sampai soklan ke3,aku dah tak tau nak tanye ape dah.Kejap je kan tgk kertas tu.Dek kerana tak tahu pe lagi nak tanye,aku pun dengan selambanye amek skema jwpn tu,dan tanye dia lagi.Ni examination ke ape,siap leh tengok jawapan lagi.Aku tak kisah.Aku wat muke tebal,sambil tengok skema jwpn,sambil tanye dia.Doktor tu pun layan ja.Aku lagi layan.huhu.

Mase 9 minit pun berakhir.Loceng berbunyi.Sebelum aku kuar,aku ucapkan terima kasih pada dua doktor tadi.Sorang coz tolong aku bagi skema jwpn tu,sorang lagi coz wat dunno je bile aku tgk je skema jwpn tuh,padahal dia nmpk je pe yang aku wat.name pun penilai..mesti kne tgk aku kan?

Lulus ke tak,aku tak tau lagi.besenya remedial ni doktor bagi lulus ja(ayat org yg dh immune dgn remedial osce ni).Tawakkal je la.So now,aku tgh enjoy aku punye holiday 2 hari.Banyak bende kene wat dalam 2 hari ni.
1)Kemaskan bilik aku ni.Dah macam kapal terbalik lak aku tgk-bajet takde msela sgt,jgn caye.Aku sbnrnye malas.
2)Amek duit.Duit bulan ni aku tak amek lagi.Bergantung pada duit bulan lepas.huhu..leh imagine camne aku berjimat dlm 2 mggu ni.Klu akak aku tau,mau nye dia turun bandung,paksa aku makan byk2.Ye2..aku akan makan byk2 bila aku amek duit k.
3)Habiskan bacaan buku aku yang tertangguh hari tuh.Banyak gak.Bile tgk adela 3 buah buku,satu majalah Time,satu majalah tarbawi(yang ni aku beli sejak bulan mei,berkurun diriku simpan dirimu)
4)Bukukan sume nota-nota sem2 lepas.Bila aku tulis sem2 lepas,means termasukla nota tahun ke2.Yang ni pun coz aku malas nak pi hantar je.Malas lagi.Nasihat sket camne supaya aku tak malas.
5)tak de dah.Cuma harap aku betul2 wat 4 perkara kat atas.

Kepada sume pelajar Twinning..selamat menempuh sem 6.sem terakhir kita di sini,InsyaAllah.Berjuanglah!

p/s:otak aku gak biul sejak 2-3 hari ni..dek krn m'baca artikel oleh wan saiful wan jan:erti libertarianisme bagi saya.Obama jadi presiden US,liverpool plak seri je.Macam-macamla.

4 komentar:

Farhan mengatakan...

peminat liv rupanya.haha.
kenapa biul baca artikel wan saiful tu?

hana mengatakan...

saya peminat yg setia,tak berpaling tadah walopn persembahan liv agak hampeh.
Bukan pe2pun..cume mungkin saya tak paham lagi definisi sebenar liberal ni.rupe2nye liberal pun ade banyak cabang.tu yang pening tuh.setakat ni adela pengetahuan sket pasal liberal ni,walopn seciput je.kat sini,Jaringan Islam Liberal(JIL)ditentang oleh segolongan org.Saya tak taula nape,mayb ade prinsip diorg yg x selari dgn Islam.tak spt wan saiful,dia lebih mengutamakan prinsip Islam dlm melihat erti lberal ni sendiri.errr..betul ke pe yg saya faham ni?

Lailyvia Mohd Ishak mengatakan...

ani tak habes2 bola.. fuh pening dgn peminat2 bola zaman sekarg.. ahah~ tak bape minat dgn club2 ni.. paling pun minat dgn pemain kalau when it comes to representing the country.. ahah.. bile agaknye manchester united nak dibubarkan? wahaha

hana mengatakan...

Ko minat org,aku minat gaya permainan..huhu..aku pun tak layan mane la skang,insaf dah haaa..dulu mmg r fanatik..klu MU bubar,tak taula aku gane peminat2 diorg..ad yg bunuh diri kot..hahaha